Header

Benodigdheden

Voor het brouwen van een biertje heb je natuurlijk wat materiaal nodig. Hieronder een lijstje van wat er op zijn minst nodig is om te kunnen starten. Zoals bij elke hobby is "the sky the limit", maar denk eerder dat je geldbuidel het zal laten afweten.


Gisting- & lageringsvaten

Voor de hoofd- en nagistings van de wort, aslook rijping en klaren van het jonge bier maakt men gebruik van verschillende vaten en/of flessen.

Schijvenmolen Walsenmolen

Schrootmolen

Voor het schroten zijn twee soorten molens beschikbaar: schijvenmolens en walsenmolens.

Een schijvenmolen vermaalt het mout tussen een stilstaande en een draaiende geribbelde schijf. Hierbij is het bijna onmogelijk om het kaf gaaf te houden.

Meestal wordt het kaf geheel of gedeeltelijk versplinterd, met alle nadelige gevolgen vandien tijdens het filteren.

Deze molens worden vastgeklemd op de rand van een tafel.

Met een walsenmolen krijg je een beter schrootresultaat. Bij deze molen wordt het mout geplet tussen twee draaiende walsen. Hierdoor wordt het kaf minder beschadigd. Hierbij komt nog het voordeel, de maalcapaciteit ligt veel veel hoger. Een walsenmolen is echter wel een stuk prijziger dan een schijvenmolen.


Brouwketel

De brouwketel is veelal een koperen of roestvast stalen ketel, waarin de wort, met de hop, wordt gekookt. Wordt soms ook wel wortketel genoemd. De brouwketel kan ook gebruikt worden voor het maischen van het beslag. Ook verkrijgbaar zijn elektrische brouwketels gaande van een eenvoudige kookketel tot (vol-)automatisch geregelde brouwinstallaties.

Tegenstroomkoeler Spiraalkoeler Platenkoeler

Koeler

Omde wort te koelen na het koken heeft men een koeler nodig. Ze bestaan in verschillende maten en gewichten. Één van de meest gebruikte methodes is die van een koelspiraal. Deze wordt in de kookketel geplaatst en aangesloten op de watervoorziening. Daarbij laat men koud water door de buis lopen van boven naar onderen. Hierdoor zal de koede wort willen dalen en zo creëer je een natuurlijke werveling.

Een andere veel gebruikte methode is die waar men gebruikt maakt van een tegenstroomkoeler of warmtewisselaaar. Dit houd in dat de twee vloeistoffen tegen elkaar in stromen waardoor er een maximale warmte-overdracht plaats vindt. De koelcapaciteit bij een platenkoeler is afhankelijk van het aantal platen en oppervlakte van de platen, bij de spiraal-versie is deze dus afhankelijk van de lengte van de buis.


In de handel zijn er ook starterkits te verkrijgen voor elk wat wils.