Header

Andere grondstsoffen

Andere grondstoffen waarover de brouwer kan beschikken om het uiteindelijke resultaat te sturen zijn moutextract, glucosesiroop, andere stropen en niet te vergeten biet- of rietsuiker. Ook veel hobbybrouwers gebruiken ongemoute granen zoals tarwevlokken, havervlokken, gerstevlokken en maïsvlokken.

Honing

Honing wordt soms ook aan het bier toegevoegd voor het aroma. Honing is rond 80% vergistbaar. Wordt bijvoorbeeld gebruikt in Scotch Ale. Aangezien honing veel onvergistbare suikers bevat, moet je de hoeveelheid vinden die het bier wel een honingsmaak geeft maar niet te zoet maakt.

Suikers

Kandijsuiker

Suiker zorgt vooral voor een hoger alcoholgehalte doordat hij voor meer dan 99% vergistbaar is. Via de verhoging van het alcoholgehalte draagt hij ook bij tot de volmondigheid. Door de meer eenvoudige moleculaire structuur van suiker komt de gisting sneller op gang. Suiker draagt ook bij tot de vorming van meer zuren, hogere alcoholen en esters, en daardoor tot een ‘fruitiger’ bier.


In het geval van donkere (kandij)suiker is er ook een toename van kleur en andere smaken.


Het gebruik van suiker is nodig voor de hergisting op fles.